AVOI/omgevingswet As50 1

Modelverordeningen VNG op gebied van kabels en leidingen

De VNG heeft recent een nieuwe modelverordening werkzaamheden telecommunicatiekabels gepubliceerd en eerder al een Handreiking verordening kabels en leidingen en omgevingsplan uitgebracht. Dit roept binnen de Nederlandse gemeenten vragen op zoals: moet ik mijn verordening op het gebied van kabels en leidingen (vaak een AVOI) nu aanpassen? Of moet ik deze opsplitsen?

De publicaties van deze modelverordening en handreiking hangen samen met de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Door de invoering van deze wet moeten alle gemeenten een omgevingsplan opstellen. In het omgevingsplan worden de regels over de fysieke leefomgeving opgenomen. Kabels en leidingen vallen hier ook onder. Volgens de Telecommunicatiewet zijn gemeenten verplicht nadere regels vast te leggen in een verordening. De Telecommunicatiewet is door de wetgever buiten de Omgevingswet gehouden. Dit betekent concreet dat de uniforme kabels en leidingen verordening (vaak de AVOI) gesplitst moet worden in een hoofdstuk in het omgevingsplan en een telecommunicatieverordening.

Het is niet verplicht om deze splitsing nu al door te voeren. Er is namelijk een overgangsperiode tot 1 januari 2032. Zie hiervoor ook de nadere onderbouwing in de whitepaper van Kapabel over de impact van de Omgevingswet op kabels en leidingen. Ons advies op dit moment is om nog een aantal jaren te wachten. Er is hoop dat de wetgever gedurende de overgangsperiode nog met nieuwe mogelijkheden of inzichten komt waardoor de Omgevingswet wijzigt en de splitsing in een omgevingsplanen telecommunicatieverordening niet meer noodzakelijk is. Als dit namelijk gebeurt moet je de splitsing weer terugdraaien. Dit zou zonde zijn, zeker gezien de nog resterende overgangsperiode.

De conclusie is dat de modelverordening nuttig is voor de gemeenten die ervoor kiezen om het kabel en leiding beleid onder het omgevingsplan te laten vallen en dus een telecommunicatieverordening nodig hebben. Als een gemeente er vooralsnog voor kiest om de uniforme kabels en leidingen verordening (vaak de AVOI) in stand te houden, zijn de nieuwe modelverordening en handreiking pas later belangrijk zodra de splitsing wel uitgevoerd wordt.  Het is in ieder geval wél belangrijk om een up-to-date kabels en leidingenbeleid te hebben dat meegaat met actuele ontwikkelingen, zoals de energietransitie en de opkomst van niet-openbare netwerken. Dat staat los van deze publicaties.

 

Voor een uitvoerige toelichting zie de whitepaper van Kapabel over de impact van de Omgevingswet op kabels en leidingen

De ontwikkelingen binnen de wereld van kabels en leidingen gaan razendsnel. Het vraagt heel wat van professionals om hun kennis up-to-date te houden. Kapabel investeert continue in kennis en ervaring, zowel van onze eigen professionals als uw medewerkers.